Yrittäjän aika on kortilla. Miten työturvallisuuteen liittyvät käytännöt ja ohjeet laitettiin kuntoon rakennusyrityksessä?

Yrittäjän aika on kortilla. Miten työturvallisuuteen liittyvät käytännöt ja ohjeet laitettiin kuntoon rakennusyrityksessä?

Rakennus Oy Nynäs on Pohjanmaalla, Pietarsaaressa jo 40 vuotta toiminut rakennusyritys. Toimitusjohtaja Rune Nynäs päätyi ostamaan työturvallisuuskäytäntöihin ja ohjeisiin liittyvän asiantuntijatyön Pecla Oy:lta. Toimeksiannossa rakennusyritykselle tehtiin työsuojelun toimintaohjelma ja työpaikan työturvallisuussäännöt.

 

—Minulla itselläni ei olisi ollut aikaa eikä osaamista tehdä tätä itse. Vaikka verkossa on saatavissa tästä informaatiota myös ilmaiseksi, olisi tullut paljon kalliimmaksi käyttää tähän omaa työaikaa. Kun käyttää ammattilaista apuna, voi olla varma, että olemme toimineet oikein. Olemme käyttäneet jo aiemmin Pecla Oy:n palveluita koulutusasioissa. Lassella on laaja ammattitaito käytännön töistä ja hän tuntee asiaan liittyvät lait ja määräykset. Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti.

 

Runen mukaan on myös tärkeää, että joku ulkopuolinen tarkastelee säännöllisin väliajoin omaa yritystoimintaa. Hänen mukaansa on helppo toistaa totuttuja toimintatapoja, eikä muutostarvetta ole välttämättä helppo huomata. Ulkopuolinen katsoo asioita uusin silmin ja havaitsee asiat eri tavoin.

 

—Meille työturvallisuus on aina ollut tärkeä asia, koska tapaturma on aina kallis ja ikävä juttu. Meillä on ollut siihen liittyen aina omia käytäntöjä. Nyt tehdyn työn avulla ohjeet, säännöt ja lainmukaiset paperit ovat kunnossa. Tavoitteena on ennaltaehkäistä kaikki tapaturmat. Uuden käytännön avulla voimme dokumentoida erilaisia asioita. Dokumentoinnin myötä voidaan osoittaa esimerkiksi tilaajalle faktatiedot kaikista tarvittavista asioista. Pystymme myös valvomaan ja ohjeistamaan paremmin alihankkijoiden toimintaa tämän avulla. Lisäksi kunnossa olevat käytännöt ja paperit ovat myös suoja yrittäjälle, jos jotain kuitenkin tapahtuu, toteaa Rune.

 

—Voin suositella Lassen palveluita myös muille toimialoille kuin rakentamiseen. Hänellä on todella vankka osaaminen käytännön työturvallisuudesta. Uskon, että monella yrityksellä on tarvetta tälle palvelulle. Haluttaisiin laittaa asiat kuntoon, mutta itse ei ehdi. Tämä on toimiva tapa saada asia kuntoon, päättää Rune.